Goed voor jezelf zorgen

Ja, hoe je dat? Ik voel me niet zo fit, al een paar dagen niet. Dan bedoel ik vooral mentaal even niet fit. Vol hoofd met doemgedachten en angst, slaap slecht, hoge hartslag. Stresskip. En hoe zorg je dan in hemelsnaam goed voor jezelf?

Ik moet ook eerlijk zeggen: dat heb ik nooit gekund. Ja, ik kook heus m’n eten, poets m’n tanden en dat soort dingen. Maar geef ik altijd m’n grenzen aan? Nee. Stop ik als het te veel is? Nee. Ben ik af en toe een beetje lief voor mezelf? Nee. Een meisje van alles of niets, zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Dus ik weet ook dat ik heel goed en vaak moet stilstaan bij de vraag of het nog goed met me gaat. Herken je dat? Dit is altijd wat ik dan doe .

Ten eerste: ritme!

Ik merk nu dat ik moet wennen aan een nieuw ritme. Ik rol ’s ochtends in mijn pyjama achter m’n laptop, ga aan het werk en stop aan het einde van de dag. Tussendoor eet ik wel even iets, maar echt pauze kan ik het niet noemen. En dan hang ik een beetje op de bank of aan de eettafel, want een goede werkplek heb ik (nog) niet thuis. Recentelijk verhuisd en een bureau met stoel stond niet zo hoog op de prioriteitenlijst. Tot nu dus. Het wordt tijd om ’s ochtends gewoon weer leuke kleuren aan te doen, even te tutten en de tijd te nemen voor het ontbijt. Daarna kan ik rustig aan m’n werkdag beginnen en mag ik heus tussendoor pauze nemen. En ik stop op tijd. Creëer een ritme dat voor je werkt.

Ten tweede: bewegen!

Dat was al een uitdaging toen ik nog naar kantoor ging, maar nu helemaal. Ik probeer af en toe mee te doen met een online sessie van de sportschool of tussendoor wat oefeningen te doen, maar er zijn genoeg dagen dat dat even niet lukt. Ik merk dat ik me futloos ga voelen van al dat hangen. Dus de bedoeling is om voor ik aan het werk ga even een wandeling te maken en aan het einde van de dag. Uiteraard alleen en op gepaste afstand.

Ten derde: leuk!

Leuk? Ja, als ik me eenmaal niet zo fit voel, dan kan ik er vaak in blijven hangen en dan gun ik mezelf ook niets leuks meer. Dan ga ik alleen dingen doen die ik moet. Als dat al lukt. Dus ik moet (ja, dat dan weer wel) mezelf de ruimte gunnen om leuke dingen te doen. Lekker een boek lezen, met de planten klooien, in de tuin werken, schilderen of iets anders waar ik blij van word.

Ik breng het wel alsof ik nu mijn tips met je deel, maar eigenlijk schrijf ik dit vooral ook aan mezelf. Morgen weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om goed voor mezelf te zorgen.

Hoe zorg je dat jij in deze tijd, maar eigenlijk altijd, goed voor jezelf zorgt?

Zo begin je met een blog

Is dit voor jouw dé tijd om te beginnen met bloggen? Dat kan ik me goed voorstellen. Een blog geeft je zeker nu de kans om te laten zien wie je bent, waar je voor staat, wat je biedt en waarom potentiële klanten bij jou moeten zijn. Maar waar begin je? Ik neem je stap voor stap mee in het opstarten van een blog.

 1. Bepaal waar je over gaat bloggen

Voordat je begint is het goed om je te beseffen dat een blog beginnen en onderhouden tijd kost. Dus kies een onderwerp waar je thuis in bent en waar je wat over te vertellen hebt. Ook iets wat dichtbij jezelf ligt, anders wordt het iedere keer een zware klus om een blog te tikken.

Het is slim om een niche te kiezen, want dan is de kans groter dat je écht iets bereikt met je blog en beter gaat ranken in Google, waardoor potentiële klanten je vinden. Het kan helpen om het onderwerp dat je in gedachten hebt even uit te schrijven. Kijk of je voldoende content kunt bedenken.

Bedenk voor jezelf op voorhand ook hoe vaak je een blog wil gaan posten. Eens per week? Of eens per maand?

2) Bouw je blog

Heb je al een website? Dan kun je daar hoogstwaarschijnlijk een blogsectie toevoegen. Nog geen website? En verwacht je dat je van je website of blog afhankelijk gaat zijn voor nieuwe klanten. Dan raad ik je aan om een webdesigner of bouwer in de armen te nemen. Vind je het gewoon leuk om te bloggen en kennis te delen? Dan kun je eenvoudig zelf in WordPress een website bouwen.

3) Investeer in SEO

Heel leuk dat je lekker aan het bloggen bent geslagen, maar hoe gaan mensen jouw blog vinden? Tenzij je al een bekende merknaam of een grote follower base hebt is het antwoord simpel: niet. Daarom is het heel belangrijk je te verdiepen in SEO.

Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent dat je je content zo schrijft, dat zoekmachines jouw blogs beter kunnen lezen en zo de waarde goed kunnen inschatten. SEO is heel veelomvattend, dus daar ga ik niet te diep op in, maar verdiep je erin! Ik geloof dat je dan zelf een heel eind kunt komen.

4) Schrijf een aantal blogs vooruit

In het begin kan het wat meer tijd kosten om een blog te schrijven. Misschien moet je nog een ritme vinden of heb je wat meer feedback nodig. Daarom is het verstandig om een aantal blogs vooruit te werken. Zo geef je jezelf wat meer ruimte en dat zorgt dat je creativiteit niet geblokkeerd wordt.

5) Promoot

Je blog staat, je plaatst regelmatig een nieuwe blog, werkt constant aan het verbeteren van de vindbaarheid van je website en blog, dus wat rest er dan nog? Misschien wel het leukste gedeelte: het promoten van je blog. Een aantal tips:

 • Deel je blog op je eigen social media en vraag collega’s of ze dat ook doen
 • Post je blogs in relevante groepen op LinkedIn
 • Deel je blogs via een e-mailcampagne en dat kan dan bijvoorbeeld in de nieuwsbrief of stuur per blog een nieuwe notificatie.

Heb je vragen of wil je eens sparren? Neem gerust contact op.

Een webinar organiseren in 5 stappen

Webinars, je kunt er in deze tijd eigenlijk niet omheen. Het is dé manier om vanaf een afstand in contact te komen met prospects en in contact te blijven met bestaande klanten? Hoe organiseer je een succesvol webinar?

Voor Frankwatching schreef ik een simpel stappenplan. Ik deel hier de belangrijkste punten met je:

 • Kies de juiste software, want er zijn heel veel tools op de markt. Dus test tot je een tool vindt waar jij fijn mee kunt werken.
 • Denk goed na over de datum en het tijdstip. Wanneer is de kans het grootst dat jouw doelgroep de tijd heeft om een half uur naar jou te luisteren? Denk na over kinderen, files enzovoort.
 • Neem zes tot acht weken voor de promotie.
 • Promoot groots! Maak een landingspagina, schrijf een blog waarin je het onderwerp introduceert, post op social media, verstuur een e-mailcampagne en laat sales het bij ieder gesprek onder de aandacht brengen.
 • Test, iedere keer weer. Ondanks dat ik inmiddels heel wat webinars heb georganiseerd, test ik voor ieder webinar of de software goed werkt, of de presentatie goed overkomt en of de sprekers weten wat ze moeten doen.
 • Volg op! Dit hoef ik je natuurlijk eigenlijk niet te vertellen, maar volg op. Wat vond iemand van het webinar? Staan er nog vragen open waar je mee kunt helpen?

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en laat vooral weten hoe jouw eerste webinar is gegaan!

Planten waar ik van ga kwijlen

Eigenlijk staat m’n huis voor al redelijk vol (lees het past net) met planten en heb ik een aardige dagtaak aan het verzorgen van al mijn groene vrienden. Maar blijven dromen zal ik. Ik verzamel daarom hieronder de planten die ik graag wil toevoegen aan mijn collectie.

‘Dan verzin ik wel weer honderd andere dingen en zo is het precies nooit goed. Nooit genoeg.’

Hoe gaat het jullie af, dat thuiszitten? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk niet zo vervelend vind. Ik kan er ook wel van genieten. Mijn hele eigen ritme, veel minder volle agenda, niet zo’n overprikkeld hoofd en meer van dat soort zaken.

Wat ik de laatste dagen wel merk is hoe perfectionistisch ik ben. Wist je dat dan niet van jezelf Kim? Ja, zeker wel. Story of my life. Ik word er nu gewoon extra mee geconfronteerd. Als ik op de bank zit kan ik alleen maar kijken naar dat muurtje wat nog behangen moet worden of dat boek dat ik nog moet lezen. Mezelf op m’n kop geven dat ik mijn tijd niet nuttiger besteed, want ik had tenslotte al twee nieuwe talen kunnen leren, m’n benen eindelijk in m’n nek kunnen leggen en m’n blog had al een miljoen bezoekers kunnen hebben. Had ik maar vaker moeten bloggen. Er had zoveel gekund en ik heb het niet gedaan. Ik ben zo streng voor mezelf en moet zoveel. Daar word ik een beetje moe van.

Ik wil zo graag eens op diezelfde bank zitten met een leeg hoofd. ‘Gewoon’ even voelen waar ik zin in heb. Niets? Dan is dat prima. Dat muurtje komt wel. Er komt een moment dat ik dat boek vanzelf pak. Of weer eens ga bloggen, zoals nu.

Dus ik hoop heel erg dat ik wat liever voor mezelf leer zijn, juist nu. Ik word niet leuker als ik alles wat ik moet wel doe. Dan verzin ik wel weer honderd andere dingen en zo is het precies nooit goed. Nooit genoeg.

Nooit genoeg kan mooi zijn, want ik ga door het vuur voor iedereen die ik liefheb, geef alles in mijn werk en daag mezelf vaak uit, waardoor ik blijf leren. Maar nu is het even wel genoeg. Moeten? Dat zet ik even buiten. Wel op 1,5 meter afstand uiteraard, want ook zeer besmettelijk.

Welke inzichten heb jij afgelopen weken opgedaan? (Geen is dus trouwens ook een antwoord hé. Anders spreek ik mezelf nu al tegen.)

‘Wat hebben we het eigenlijk goed hé?’

Het is me toch wat hé mensen? Ik vind het nog iedere dag lastig hoe ik met deze nieuwe situatie om moet gaan. Niet gelijk roepen binnenblijven! Ja, dat doe ik dus. Ik bedoel emotioneel. Het voelt alsof alles wat altijd gewoon was, dat even niet meer is. Mijn hoofd lijkt het toch nog niet helemaal te kunnen verwerken. Maar het doet me ook weer beseffen dat wij als mens eigenlijk heel weinig te zeggen hebben.

Ik stond net in de supermarkt en toen was ik even heel dankbaar en hoop oprecht dat we daar juist nu ook bij stilstaan. Bij alles dat we wel hebben. Ik ben in ieder geval heel dankbaar, dat ik nu nog gewoon naar de supermarkt kan om eten te kopen. Dat ik kan videobellen met familie, vrienden en scharrels. Die zijn er dan wel niet, maar het zou kunnen. Dat ik een vaste baan heb die gewoon doorgaat én dat zelfs mijn freelance opdrachten nog doorlopen. Dat ik een fijn huis heb, met een tuin, waar ik lekker kan rommelen. Al moeten we nog drie maanden binnenblijven, hier hou ik het prima vol. Dat ik de mogelijkheid heb om lekker te schrijven, te tekenen en andere dingen weer op te pakken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat hebben we het eigenlijk goed hier hé? Daar sta ook ik veel te weinig bij stil.

Laten we hopen dat de mensen die normaal zeuren, klagen, rotzooi maken, egoïstisch zijn en het allemaal niet veel kan schelen veranderen. Dat we hier écht anders uitkomen. Dankbaarder. Dat dit een kans is om onze manier van leven drastisch aan te passen. Ik hoop het echt.

Waar ben jij dankbaar voor?

‘Dit is mijn lijst met dingen die ik juist nu wil doen’

Wat vond je van de toespraak van Rutte? Ik vond ‘m heel goed. Je zal er maar staan zeg. Ondanks dat ik tijdens zijn toespraak bijna zat te janken, vind het nogal wat allemaal, heb ik toch besloten ook maar gebruik te maken van de situatie.

Wat heb ik altijd nog willen doen waar ik normaal gesproken geen of te weinig tijd voor maak? Hier mijn lijst:

 • Italiaans leren, of Frans weer oppakken. Ik wil in ieder geval een nieuwe taal leren!
 • Tekenen, of schilderen, gewoon lekker creatief bezig zijn, zonder na te denken. Ik heb vroeger tekenles gehad, maar heb echt al zolang mijn spullen er niet bij gepakt. Dit is hét moment. Ik zag dat je nu zelfs op Instagram ‘online’ les kunt volgen, dus ja, laat het kliederen beginnen.
 • Meer lezen. Dat deed ik wel, maar kroop toch nog te vaak achter de televisie. Ik heb nog een stapel boeken liggen, dus wil eigenlijk ’s avonds een paar uur eerder de televisie uitzetten en gewoon, lekker lezen.
 • Mediteren, deed ik vroeger ook redelijk vaak, maar wil er eigenlijk iedere ochtend mee beginnen. Net als een dansje, of even bewegen in de ochtend. Ik zit, ook nu ik thuiswerk veel en aangezien de sportschool ook dicht is…
 • Nieuwe gerechten leren koken. Ondanks dat mijn keuken nog niet af is, maak ik er echt te weinig gebruik van. Dus ga een paar wat moeilijkere recepten zoeken en lekker koken.

Verder is dit de tijd voor zaken als bijscholing, heb nog een paar webinars die ik wil terugkijken, wil verder werken aan mijn eigen website (deze dus) en veel bloggen. Daarnaast heb ik altijd al iets meer willen doen voor de aarde. Ik steun heel veel goede doelen, maar misschien kan het ook nog op een andere manier. Daar eens over nadenken, een lijst maken van hoe ik het opknappen van mijn huis verder gaan aanpakken etc.

Vervelen zal ik me niet. Heel benieuwd wat jij juist nu gaat proberen of (weer) gaat oppakken? Wil je jouw lijst met ‘doelen’ voor de komende tijd delen?

Mijn favoriete sites om planten te kopen

Planten! Zoals je misschien al weet: ik ben er dol op en heb er ook heel veel. Met veel bedoel ik trouwens zo’n dertig planten. Vandaag deel ik mijn favoriete websites om planten te kopen. Uiteraard kun je ook gewoon naar het tuincentrum, maar vaak heb ik de planten die ze daar verkopen al. Dat herken je als plantenfanaat misschien wel? Ik koop alleen nog bijzondere planten, zo gaat het uitbreiden van de plantencollectie ook iets langzamer. En dat is nodig..

Groene kneusjes van plantje.nl

Deze website heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt eigenlijk. Ze hebben er veel planten en een aantal bijzondere soorten. Fijn is ook dat ze hun eigen bezorgdienst hebben, zodat de kans groot is dat je planten helemaal heel aankomen. Wat ik helemaal leuk vind is dat ze de groene kneusjes ook verkopen. Voor nog geen twintig euro heb je een doos vol met planten, die met een beetje extra liefde weer helemaal kunnen opbloeien. Challenge accepted.

Baby plants

De naam zegt het eigenlijk al: het zijn kleine plantjes en daarom een stuk goedkoper. Ze hebben de collectie aardig uitgebreid en ook wat bijzondere soorten toegevoegd, maar die zijn dus ook nog klein en daardoor (redelijk) betaalbaar. Ik vind het ook heel leuk dat je deze planten echt zelf moet ‘grootbrengen’. Op mijn wishlist staat de Jewel Orchid nu trouwens…

Jewel Orchid

Replant

Voor bijzondere planten moet je zeker bij Replant zijn. Ze verkochten eerst voornamelijk planten via hun website, maar hebben nu ook een eigen winkel. Al koop je daar vooral prachtige boeketten. Online hebben ze nu even niet zoveel staan, dat gaat in vlagen, maar hier heb ik echt bizar mooie planten gekocht.

Kek Jekkie

Ik heb hier pas één keer iets besteld, maar kans is groot dat ik dat in de toekomst nog eens ga doen. Ook hier richten ze zich voornamelijk op bijzondere planten, tegen een redelijke prijs. Aan de website wordt momenteel gewerkt, maar je kunt vast een indruk krijgen van de planten die ze verkopen op hun Instagram.

De supermarkt

Huh? Ja, ik scoor dus de laatste tijd af en toe een plant bij de supermarkt. Vooral PLUS kan er wat van. Zij hebben regelmatig echt goede deals en mooie planten. Dus vergeet je lokale supermarkt niet. Mag misschien niet in het rijtje, want is geen website, maar toch…

Ik ben heel benieuwd waar jij je planten koopt? En welke plant staat er nu op je wensenlijst?

Te veel nieuws

Ik krijg de zenuwen van al het nieuws over Corona. Herken je dat? Bij ieder artikel dat ik lees over dit virus gaat mijn doemdenkdeel aan ‘het is nog veel erger dan we allemaal denken’. En meer van dat soort gedachten. Ik ben al zo’n lekkere paniekkip van mezelf. Nee, al dat nieuws, dat doet me geen goed. Natuurlijk vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven, maar ik heb besloten dat ik mijn nieuwsconsumptie ga verminderen.

Het is gewoon een bizarre situatie en ik vind het eng. Maar ik heb ook besloten er maar het beste van te maken. Ik kan niet anders. De komende weken werk ik thuis en dat vind ik niet vervelend. Lekker in mijn eigen bubbel. In m’n eigen jungle. Met m’n eigen huistijger Vina. En misschien zelfs een tweede tijger, want dit zijn natuurlijk wel dé weken om een nieuwe kat te laten wennen, aangezien ik precies nergens heenga.

Ik hoop wel dat we hier met z’n allen ook iets van leren. Dat ‘te’dat we graag overal voorzetten, is helemaal niet nodig. Laten we straks minder verspillen, zuiniger zijn en onze ecologische voetafdrukken heel snel, en vooral drastisch, verkleinen. Anders pakt moeder aarde ons de volgende keer nog veel harder. En terecht.

Alleen reizen: de waarheid

Ja, want hoe is alleen reizen nou echt? Ik ben in oktober voor het eerst alleen op reis geweest: naar IJsland. Los van dat ik het heel spannend vond, werd ik door alles wat ik las ook een beetje sceptisch.

Zo fantastisch kan het toch niet zijn? Mensen die schrijven over hoe ze zichzelf hebben herontdekt, als een heel ander en vooral onverwoestbaar persoon terugkomen, nooit meer twijfelen aan zichzelf en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daardoor legde ik de lat nogal hoog, dus als ik terugkom ben ik veranderd in een soort supermens?

Daar zit je dan, in een hostel in Reykjavik

Redelijk ja! Ik heb echt heel veel over mezelf geleerd, maar ben sinds ik terug ben ook rustiger. Ik wilde uit deze reis toch een soort bevestiging halen: kan ik het wel helemaal zelf? Ja.

Hoe ik dat alleen reizen dus nou echt vond? Ik vond het fantastisch en soms ook heel lastig. M’n eerste overwinning behaalde ik al op Schiphol: de juiste gate gevonden, op tijd. Een goed begin is het halve werk. De reis voorliep voorspoedig en ik moet zeggen, dat helpt. Eenmaal aangekomen bij het hostel in Reykjavik, kon ik eindelijk even ontspannen.

Maar juist toen overviel het me ook, want daar zit je dan in je eentje in een vreemd land. De eerste avond had ik bewust niets gepland, maar wat moest ik in hemelsnaam gaan doen? En vooral met wie?

Je moet van me weten dat ik nogal graag praat, dus de behoefte om te delen voel ik meestal wel. Nadat ik even alleen had gegeten in de bar, ging ik naar mijn kamer. Ik sliep voor het eerst in een hostel en dat was ook best een ding. Kan ik mijn grenzen stellen? Durf ik voor mezelf op te komen? En hoe ga ik om met het geen privacy hebben, want als mijn ‘sociale balkje’ leeg is, wil ik gewoon met rust gelaten worden.

Mensen zijn als ze alleen zijn veel leuker

Dat bleek prima te gaan. Op die eerste avond kwam ik twee meiden tegen die naar het zwembad wilde en voor ik er erg in had vroeg ik of ik mee mocht? Uiteraard! Het is écht waar wat ze zeggen: in een hostel ben je nooit alleen. Gek genoeg is de sociale interactie met andere mensen die ook alleen zijn heel anders. Mensen zijn minder oordelend, makkelijker en iedereen zegt waar het op staat. Dat is tenminste mijn ervaring. Van ‘ik ben moe en ga nu slapen’, tot ‘ik ken je niet, maar heb nog een plek over in de auto, dus als je morgen mee wilt rijden…’.

Wat me nog erg bijstaat is een zwangere dame, die vertelde dat ze thuis gewoon een vriend heeft zitten, maar alleen reizen gewoon het allermooiste vindt. Terwijl ze me dat vertelde wees ze naar twee mensen naast ons op de bank. Samen op reis en alleen in gesprek met elkaar. Ik geef haar geen ongelijk.

Vuile egoïst: denk nou eens aan jezelf

Zonder dit een uitgebreid reisverslag te maken, maar ga naar IJsland als je de kans hebt, in hemelsnaam, wil ik toch even wat dingen kwijt over het alleen reizen.

 • Ik vond het dus echt fantastisch en ben zeker van plan om eens per jaar alleen op reis te gaan. Gewoon om even te voelen dat je het alleen kan, niemand nodig hebt én het is echt heerlijk om een tijdje alleen met jezelf rekening te houden.
 • Sociale interactie is echt makkelijker in je eentje, want je moet wel. Ik moest echt even een drempel over en was bang dat mensen me ‘zielig’ zouden vinden, maar dat heb ik echt van niemand gehoord. Alleen maar leuke gesprekken, positieve reacties en mensen die vooral wilde dat ik het leuk had.
 • De avonden vond ik het moeilijkst. Dan kom je terug van een hele mooie dag, heb je allemaal dingen gezien en dat zijn de momenten dat ik graag wil delen. Lekker eten met iemand, mijn ei kwijt en meer van dat soort dingen. Dat kun je in een hostel prima doen, maar je moet dan wel iemand tegenkomen of er even wat moeite voor doen. Dat vond ik als ik moe was soms best een ding, maar is altijd goed gekomen.
 • Twijfel je? Ik ben expres op dezelfde plek gebleven, niet te veel gedoe met rondreizen en onthou: je kan (bijna) altijd terug naar huis als de nood echt hoog is.

En oké nog even kort over IJsland…

Het land is prachtig! IJsland heeft zoveel verschillende landschappen, met de mooiste verschijnselen. Vooral de watervallen vond ik echt bizar indrukwekkend en dat je er gewoon nog een paar uur kunt rondrijden zonder iets of iemand tegen te komen. Ook alle verhalen over de trollen en elfjes: een beetje fantasie heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Eten is belachelijk duur, dus doe gewoon lekker boodschappen. Verder is het een dikke tip om ’s avonds naar één van de 100 zwembaden te gaan. Noorderlicht gezien? Ja, zeker! Ik liep er toevallig tegenaan.

Dat dus, ik moest het opeens allemaal even aan jullie vertellen.