Goed voor jezelf zorgen

Ja, hoe je dat? Ik voel me niet zo fit, al een paar dagen niet. Dan bedoel ik vooral mentaal even niet fit. Vol hoofd met doemgedachten en angst, slaap slecht, hoge hartslag. Stresskip. En hoe zorg je dan in hemelsnaam goed voor jezelf?

Ik moet ook eerlijk zeggen: dat heb ik nooit gekund. Ja, ik kook heus m’n eten, poets m’n tanden en dat soort dingen. Maar geef ik altijd m’n grenzen aan? Nee. Stop ik als het te veel is? Nee. Ben ik af en toe een beetje lief voor mezelf? Nee. Een meisje van alles of niets, zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Dus ik weet ook dat ik heel goed en vaak moet stilstaan bij de vraag of het nog goed met me gaat. Herken je dat? Dit is altijd wat ik dan doe .

Ten eerste: ritme!

Ik merk nu dat ik moet wennen aan een nieuw ritme. Ik rol ’s ochtends in mijn pyjama achter m’n laptop, ga aan het werk en stop aan het einde van de dag. Tussendoor eet ik wel even iets, maar echt pauze kan ik het niet noemen. En dan hang ik een beetje op de bank of aan de eettafel, want een goede werkplek heb ik (nog) niet thuis. Recentelijk verhuisd en een bureau met stoel stond niet zo hoog op de prioriteitenlijst. Tot nu dus. Het wordt tijd om ’s ochtends gewoon weer leuke kleuren aan te doen, even te tutten en de tijd te nemen voor het ontbijt. Daarna kan ik rustig aan m’n werkdag beginnen en mag ik heus tussendoor pauze nemen. En ik stop op tijd. CreĆ«er een ritme dat voor je werkt.

Ten tweede: bewegen!

Dat was al een uitdaging toen ik nog naar kantoor ging, maar nu helemaal. Ik probeer af en toe mee te doen met een online sessie van de sportschool of tussendoor wat oefeningen te doen, maar er zijn genoeg dagen dat dat even niet lukt. Ik merk dat ik me futloos ga voelen van al dat hangen. Dus de bedoeling is om voor ik aan het werk ga even een wandeling te maken en aan het einde van de dag. Uiteraard alleen en op gepaste afstand.

Ten derde: leuk!

Leuk? Ja, als ik me eenmaal niet zo fit voel, dan kan ik er vaak in blijven hangen en dan gun ik mezelf ook niets leuks meer. Dan ga ik alleen dingen doen die ik moet. Als dat al lukt. Dus ik moet (ja, dat dan weer wel) mezelf de ruimte gunnen om leuke dingen te doen. Lekker een boek lezen, met de planten klooien, in de tuin werken, schilderen of iets anders waar ik blij van word.

Ik breng het wel alsof ik nu mijn tips met je deel, maar eigenlijk schrijf ik dit vooral ook aan mezelf. Morgen weer een nieuwe dag en een nieuwe kans om goed voor mezelf te zorgen.

Hoe zorg je dat jij in deze tijd, maar eigenlijk altijd, goed voor jezelf zorgt?

Een reactie

  1. Wauw het is net alsof ik over mezelf lees, heel herkenbaar! Bij mij is vooral het naar buiten gaan en wandelen wat echt een must is. En ook in de ochtend douchen en een beetje mijn best doen ipv te lang in pyjama blijven hangen. Eigenlijk alles wat je opnoemt wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *